Free search. Try it..

Membuat header blog

Petang yang cukup panas. Uncle guard kat depan rumah saya sampai bukak baju. Saya angkat tangan kat dia, dia angkat tangan kat saya balik. Begitulah selalu, kita perlu ramah tamah dengan semua orang tak kira bangsa, agama, profession dan status. Baru kita boleh hidup aman damai di negara Malaysia tanah tumpah darahku ini. I'm proud to be Anak Malaysia. Sedikit intro sebelum saya terus ke topik tajuk posting kali ini.

Semalam ada seorang sahabat bertanyakan bagaimana hendak membuat header blog. Cara saya cukup simple dan mudah untuk digunakan. Kita boleh gunakan enjin carian dan Microsoft Paint untuk membuat header blog yang kita ingini. Bukan sahaja gambar header.... gambar untuk side bar serta footer juga boleh dibuat.

Mula-mula kita fikirkan gambar apa yang hendak jadikan header. Kalau blog anda ceritakan tentang kesihatan, carilah gambar seperti ubat-ubatan, hospital, doktor yang sedang merawat pesakit dan sebagainya. Kalau pasal muzik, kita boleh cari gambar alatan muzik, dan sebagainya.

Bagaimana nak cari gambar-gambar tersebut? Salah 1 cara anda boleh gunakan Image Search.
Ok, anda boleh taip saja di 'image search' keyword yang berkenaan dengan niche blog anda. Saya berikan contoh, saya ada buat 1 blog pasal muzik. Jadi saya gunakan 'music' sebagai keyword.
Selepas klik 'search image' akan keluar gambar-gambar yang releven dengan keyword. Anda pilih 'Extra Large Image' pada option 'showing' seperti dalam gambar di bawah
Jadi pilih mana-mana image yang anda rasa menarik dan sesuai untuk dijadikan header blog anda. Mungkin ada masalah copyright, jadi anda boleh email kepada pemilik web berkenaan untuk kebenaran menggunakan image tersebut. Ataupun anda boleh linkkan website tersebut sebagai dalam blog anda sebagai kredit untuk mereka. Itu sebahagian dari cara untuk cari image header. Belum habis lagi, sambungannya di akhir posting ini.

Selain tu kita boleh cari image yang sesuai di laman web yang sediakan free wallpaper. Salah 1 yang saya selalu gunakan ialah di ewallpapers.eu. Atau taip sahaja keyword 'free wallpaper' di search engine.

Simpan gambar tersebut di destop komputer anda supaya senang dilihat. Dengan cara right click pada gambar (large) yang telah dipilih.

Save kat desktop atau folder...
Kini tibalah masa untuk kita modified gambar tersebut supaya menjadi image header. Ok, anda boleh right klik pada icon gambar dan pilih 'edit'.
Kemudian akan keluar 'Mirosoft Paint' seperti gambar di bawah.
Kemudian klik 'select' button seperti gambar di bawah.
Kemudian anda tarik dimension (970px × 180px) atau (970px × 275px) atau sebarang saiz yang sesuai dengan saiz header blog anda. Lihat gambar di bawah.
Kemudian right click dan cut.
Kemudian buka 1 page baru dengan klik 'file' >> 'new' dan 'paste' gambar yang telah kita potong tadi. Maaf, saya terpaksa skip gambar tutorial ini untuk jimatkan masa. Di samping itu anda boleh try an error untuk anda lebih ingat pada masa-masa akan datang.
Kemudian save image terbaru tu seperti gambar di bawah.
1 bab dah settle. Langkah seterusnya ialah memasukkan image tersebut kat blogspot kita. Ok, kita log in dalam blogger. Pergi ke 'layout' dan klik edit pada header.
Macam biasa pop up seperti di bawah akan keluar. Tick 'Shrink to fit' dan klik 'Browse' untuk upload image yang hendak kita jadikan header blog.
Jangan lupa 'save' dan preview untuk lihat hasilnya.
Maka terhasillah image header untuk sebuah blog. Nampak macam susah, tapi jika anda melakukannya berkali-kali untuk blog-blog anda yang lain, anda akan mahir dan anda mampu mengagumkan pelawat-pelawat anda. Ini akan meninggikan peratusan 'return visitor' dan sekaligus akan meningkatkan pendapatan Adsense anda.
Air dalam bosi,
Api dalam kaco,
Apo tunggu laie,
Poie lah cubo...
Selamat Tahun Baru Cina. Gong Xi Fa Chai... Majulah blog untuk negara. Salam ikhlas dari saya...

1 ulasan:

Faridah berkata...

Very interesting for new blogger like me...dah cuba, excited nak create blog.

Read me first

Sila baca posting paling belakang dahulu untuk pemahaman yang jelas.

Post views hit counter

Recent Visitors