Free search. Try it..

Gunakan Google Webmaster Tools

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Dalam posting pada kali ini saya nak cerita sket pasal cara-cara untuk menggunakan aplikasi yang ada dalam Google Webmaster Central. Saya akan terangkan cara-cara untuk kita menghantar blog kita ke Google dan memasukkan sitemap. Sitemap adalah short cut untuk spider robot melihat kandungan blog secara keseluruhan. Sila pergi ke laman web Google.
Kemudian klik pada 'About Google', seperti gambar di atas.
Kat situ ada pelbagai keterangan mengenai Google. Klik saja pada Webmaster Central, macam gambar di bawah ni.

Kita akan dibawa ke 1 page seperti di bawah ini dan klik pada 'Improve traffic with Google Webmaster Tools'.

Jika anda sudah sign in ia akan bawa anda ke page seperti di bawah.
Jadi, masukkan url blog kita dalam kotak dan klik 'Add Site' seperti gambar di bawah. Sebagai contoh, saya masukkan url blog saya : http://coach-samantha-sunglasses.blogspot.com/
Selepas klik 'Add Site', sepatutnya kita akan dibawa ke page seperti di bawah.
Tanpa membuang masa, klik pada 'Verify your site', dan kita akan dibawa ke page seperti gambar di bawah.
Pilih 'Add a meta tag' seperti gambar di atas.

Copy kod META Tag (Right click then copy).
Pergi ke edit HTML blogger, kemudian paste di bawah head. Proses ini hampir sama seperti bab memasukkan META Tag. Untuk lebih jelas, lihat gambar tutorial di bawah ini.
Macam biasa klik kat 'Save template' untuk simpan maklumat tadi.
Selepas selesai, pergi balik ke Webmaster Tools, dan klik pada verify. Tengok gambar kat bawah untuk panduan.
Dalam beberapa saat Google akan masuk ke dalam blog kita tu untuk verify META Tag yang kita masukkan tadi. Biasanya jika tiada masalah mereka akan verify blog kita (jika anda ikut step2 yang betul), lihat gambar di bawah.
Yahoooo... Dah setle 1 perkara. 1 perkara lagi, sitemap untuk blog kita belum buat lagi. Jadi, jom kita buat bersama-sama. Pada page yang sama tadi, klik pada 'Sitemaps'. Lihat gambar di bawah ya...
Kemudia klik pada' Add sitemap' dan pilih 'Add general web sitemap'. Tak sure? Lihat gambar di bawah ni.
Kita akan di bawa ke 1 page seperti di bawah.
Ruangan kosong adalah tempat untuk kita isikan sitemap blog kita itu. Seharusnya sitemap ditulis begini http://blog-anda.com/sitemap.xml

Oleh kerana kita gunakan blogger.com, mustahil dilakukan kerana tidak ada kemudahan untuk kita buat sitemap. Kecualai kalau kita gunakan hosting yang berbayar. So, apa yang perlu kita buat ialah, kita cuma tambahkan atom.xml dihujung url blog kita. Kita gunakan RSS feeds sebagai sitemap. Jadi jika spider robot membaca sitemap kita tu, seluruh posting kita akan diindex terutama dalam bentuk perkataan.

So, masukkan
atom.xml
dalam kotak kosong tu, lihat gambar di bawah.
Pas tu klik 'Add General Web Sitemap'

Akhirnya 1 lagi proses telah berjaya dibuat.
Status 'pending' akan bertukar 'OK' selepas Google mengindek sitemap kita tu. Biasanya dalam beberapa minit. Kita juga boleh masukkan RSS feeds yang lain sebagai sitemap seperti
feeds/posts/default?alt=rss
dan sebagainya.

Nak tahu sama ada blog kita sudah dicrawl oleh spider robot search engine (juga disebut Googlebot), klik kat 'Overview'.
Nampaknya Googlebot dah singgah kat blog saya. Maknanya isi kandungan blog saya tu dah ada dalam database search engine Google. Alhamdulillah...

Tutorial kali ni nampak agak panjang tetapi sebenarnya amat-amat mudah dan simple dilakukan. Semoga tip yang tak seberapa ni dapat membantu para newbies untuk lebih memahami bagaimana untuk menggunakan Google Webmaster Tool. Saya syorkan anda gunakan semua tools yang ada kat sana untuk optimakan blog anda. Lebih banyak latihan kita buat, semakin mahir kita menguasai sesuatu itu. Bak kata pepatah, Alah bisa tegal biasa.

*Pasal dah lama saya tak update pendapatan adsense saya kat sini, so saya tampalkanlah kat sini sebagai pembakar semangat anda semua. Lagipun ada beberapa kenalan nak sangat tengok purata income harian saya.
Saya terpaksa memadamkan beberapa maklumat kerana mematuhi polisi dan syarat pihak Google.

Akhir kata dari saya, Majulah blog untuk negara. Salam...

Perkasakan blog dengan keyword (Part 4~Artikel dan Gambar)

Sekarang kita cerita pasal keyword dalam isi kandungan pula. Mula-mula, kita dapatkan artikel dalam website yang menyediakan artikel percuma seperti ezinearticles.com, articlesbase.com dan seumpamanya. Boleh taip keyword 'free article' dalam search engine. Ada berjuta page related kat sana.
Pilih salah satu web, saya gunakan ezinearticles sebagai contoh.
Jadi saya masukkan keyword saya dan klik search. Lihat gambar di bawah.
Pilih mana-mana artikel yang kita fikirkan sesuai dengan blog kita. Pilih artikel yang mengandungi keyword niche yang telah kita pilih. Kemudian copy pastekan dalam ruangan posting blog kita. Jangan lupa masukkan link atau penulis asal artikel tersebut. Tak tulis tak per, tapi sendiri mau ingat la...

Sekarang artikel dah ada, tibalah masanya untuk kita kuatkan keyword. Boldkan keyword kita itu sekurang-kurangnya 3 iaitu :
1. Pada awal artikel.
2. Tengah artikel.
3. Pada akhir artikel.
Jika tak ada keyword kita pada tempat-tempat tersebut, kita boleh menambahkannya sendiri mengikut kesesuaian dan kreativiti masing-masing.

Jika ada gambar yang kita nak masukkan, pastikan gambar tersebut ada mengandungi keyword. Tetapi jangan terlalu kerap digunakan kerana dikhuatiri dianggap spamming keyword. Kalau ada 5 gambar cukuplah 2 dinamakan menggunakan keyword niche kita itu. Biasanya file untuk gambar dalam bentuk jpeg dan gif. Jadi namakan gambar tersebut menggunakan keyword kita itu.

Saya gunakan contoh keyword saya, Coach Samantha Sunglasses.
Jadi gambar yang hendak saya upload ke blog seharusnya dinamakan seperti ini:
CoachSamanthaSunglasses.jpeg atau Coach_Samantha_Sunglasses.jpeg

Mengapa? Mesti nak tahukan? Ini kerana pengguna internet bukan mencari laman web sahaja. Ada juga yang mencari gambar. Cuba tengok gambar di bawah.
Saya tidak mempunyai fakta tentang peratusan pengguna internet mencari gambar. Tetapi kebanyakan blog saya ditemui melalui image search selain melalui web search. Jadi perkara ini jangan diabaikan.

Sekian dulu untuk kali ini. Saya akhiri dengan serangkap pantun,

Mudik ke kuala mendayung perahu
Singgah ditebing mencari rotan
Jika ada masa dan waktu
Berjumpa kita dilain lembaran

Perkasakan blog dengan keyword (Part 3~Gadget/Side Bar)

Hi semua. Saya harap semua berada dalam keadaan sihat walafiat dan sentiasa bersemangat untuk menjana wang dari program Google Adsense ini. Cuba bayangkan setiap hari anda mendapat 30 atau 40USD. Jika ditukar dalam matawang kita, ia bersamaan dengan RM100. Wow... Kalau sebulan ia menjadi RM3000 !!! Banyak tu. Macam-macam boleh dilakukan dengan wang sebanyak itu. Siapa tahu rezeki anda. Yang bestnya kita tak perlu bayar cukai kerajaan kerana setakat ni masih belum termaktub dalam perlembagaan Malaysia. Dan yang paling-paling best, kita cuma bayar bil elektrik dan bil internet sahaja. Kecualilah kalau kita gunakan domain sendiri atau iklankan blog kita itu. Teringat kata-kata Dato' Haji Mohd Fadilah Kamsah, "1 kebaikan yang kita beri, tuhan akan balas kepada kita lagi 10 kebaikan". Bila dah buat duit banyak, jangan lupakan kepada orang-orang susah dan fakir miskin. Derma dan sedekahkan dengan hati yang ikhlas macam ustaz la pulak.

Sembang, sembang la jugak. Ilmu tetap kita share sama-sama. Ok, pada posting kali ini saya nak sambung bab keyword dalam blog. Dalam 2 posting yang lepas, saya ceritakan tentang keyword dan cara-cara nak meletakkannya. Sebenarnya itu adalah salah satu teknik SEO. Bila spider robot search engine menemukan banyak keyword yang telah kita letakkan dalam blog, maka maklumat-maklumat tersebut akan dihantar ke data base masing-masing. Dengan itu pengguna search engine akan menemukan blog kita itu dalam hasil carian dengan menggunakan keyword tersebut. Jika blog kita tersenarai dalam list terbaik search engine, maka ia akan menjana trafik kepada blog kita. Tak kira sama ada anda sedang tidur, makan atau online, trafik tetap akan datang mencurah-curah. Bayangkan anda ada kedai dan ramai datang ke situ. Kemungkinan yang membeli akan lebih tinggi. Dalam kes kita bukan membeli, tetapi jumlah klik yang boleh dihasilkan.

Sebelum ini saya ceritakan tentang META Tag dan HTML. Itu adalah dalaman atau 'batin'
Selamat Hari Raya. Mintak maaf zahir batin. Nak duit rayer boleh... blog atau web kita. Sekarang kita highlight untuk meletakkan keyword pada luaran (zahir) pula. Pertama sekali kita klik pada 'Add a Gadget' seperti gambar di bawah.
Bila dah klik, akan muncul popup seperti di bawah.
Ada macam-macam gadget yang boleh kita pilih. Saya berikan contoh gadget followers.
Jadi saya masukkan keyword saya kat 'Title'. Lihat contoh di bawah.
Pastu klik save. Kalau nak tengok, klik preview.
Ha... dah siap pun 1 gadget yang ada keyword kita. Pastu boleh tambah gadget-gadget yang lain dengan cara yang sama dan susun dengan cara drag ikut kesesuaian blog kita. Dalam blogger ada banyak gadget-gadget yang cool seperti game, video, news, pictures, subscription link, sideshow, pool, dan macam-macam lagi. Ada juga gadget Adsense. Untuk beginer, apply akaun adsense guna gadget tersebut lebih mudah. Maklumlah blogger adalah milik Google Inc.

Nanti saya akan sambung balik untuk part 4 pula. Dah letih menaip. Tido best nih...

Perkasakan blog dengan keyword (Part 2~HTML Template)

Pada bab sebelum ni, saya ada tulis pasal keyword pada META Tag. Jadi sekarang kita kayakan lagi blog kita dengan keyword yang telah dipilih. Di mana kita boleh letakkannya? 1 soalan yang bagus dan direct to the poin. Ok, kepada sesiapa yang baru berjinak-jinak dengan adsense, ingin saya katakan, keyword merupakan salah 1 elemen yang penting. Tanpa keyword (topik dan niche) yang khusus, blog atau web kita akan jadi carca marba. Jadi sukar untuk kita mendapatkan trafik yang berkualiti serta pelawat yang setia. Mengikut pengamatan saya, 50% sehingga 85% trafik datangnya dari search engine. Yang lebihnya dari link exchange (pertukaran link), email, siggy, ruangan forum dan sebagainya. Untuk memadatkan blog kita dengan keyword yang telah dipilih, kita perlu meletakkan keyword tersebut pada :

1. HTML template
Letakkan keyword yang telah kita pilih itu pada:
1. Header
2. Outer-Wrapper
3. Headings
4. Posts
5. Comments
6. Sidebar Content
7. Profile
8. Footer

Bagaimana untuk kita mencari tempat-tempat tersebut sedangkan terlalu banyak perkataan di dalam kod HTML tersebut? Caranya mudah sahaja.

Sila taip pada keyboard CTRL+F
Kotak find akan keluar seperti gambar di atas. Fungsi kotak tersebut lebih kurang macam search engine, tetapi ia cuma mencari perkataan dalam page yang sedang kita buka sahaja.

Jadi taipkan
/* Header
Sila lihat gambar di bawah.
Selepas itu masukkan keyword. Saya gunakan keyword saya sebagai contoh :
Coach Samantha Sunglasses

Jadi saya masukkan keyword tersebut di sebelah Header.
Pastikan kelapan-lapan tempat tersebut diisi dengan keyword dengan menggunakan cara di atas.
1. Header
2. Outer-Wrapper
3. Headings
4. Posts
5. Comments
6. Sidebar Content
7. Profile
8. Footer

Bila semua selesai jangan lupa klik 'Save Template'.

Cukup setakat ini dan saya update lagi untuk part 3 tajuk ini pada hari yang akan datang.

Perkasakan blog dengan keyword (META Tag)

Selepas kita mendapatkan niche, keyword yang kurang saingan tetapi tinggi permintaan dalam search engine, tibalah masa untuk kita memadatkan blog dengan keyword niche yang telah dipilih. Selain pada alamat url serta tajuk blog, keyword tersebut perlu diletakkan di setiap pelusuk blog kita... zahir dan batin. Ok, kita start sekarang...

Pada dashboard blogger.com kita, klik pada layout.

Kemudia klik pada Edit HTML.
Di bawah head, adalah tempat untuk kita masukkan Meta Tag.
Masukkan Meta Tag dan klik Save Template.
Satu proses telah berjaya.
Kepada yang mereka yang tak baca posting saya yang lepas, biarlah saya terangkan sekali lagi. META Tag merupakan skrip yang ditambah pada kod HTML (Hyper-Text Markup Language) blog anda. META Tag merupakan bahagian kecil kod yang mengandungi maklumat asas tentang blog anda seperti tajuk, keterangan, keywords serta nama penulis blog (Sebenarnya macam-macam lagi boleh diisikan). Enjin carian akan mencari kod-kod tersebut untuk mengumpul maklumat yang ada di blog kita dan menghantarnya ke pangkalan data mereka. Boleh dikatakan META Tag adalah kad pengenalan blog kita.

Di bawah ini saya sediakan kod-kod HTML META Tag untuk blogspot :


<title>Tajuk blog anda</title>
<meta name="keywords" content="keywords1,keywords2,keywords3" />
<meta name="description" content="Keterangan tentang blog anda" />
<meta name="ROBOTS" content="ALL" />
<meta name="author" content="Nama anda" />
<link rev="made" href="mailto:emailanda@gmail.com" />



Jadi anda boleh copy dan pastenya dalam blog anda sendiri. Pastikan ianya kaya dengan keywords niche blog anda.

Sebagai contoh, untuk blog niche yang saya buat : http://coach-samantha-sunglasses.blogspot.com :-
Title : Coach Samantha Sunglasses
Keywords : coach samantha sunglasses,eyeglasses,eyewear
Description : The Coach Samantha Sunglasses is based on the fundamental principles of distinctive American style and enduring quality. The Coach Samantha Sunglasses provide clean, modern shapes with classic styling and proprietary Coach treatments. With bold, wearable colorations and innovative temple design elements, the collection offers eyewear for both new and loyal Coach customers alike.

Saya gunakan 4 kali keyword 'Coach Samantha Sunglasses' dalam META Tag saya. Jangan terlalu banyak kerana search engine akan menganggap kita spam keyword. Bagaimana hendak mencari maklumat untuk kita isikan dalam META Tag jika kita tiada idea ataupun malas nak pening-pening kepala nak karang sendiri? Ok, saya akan ceritakan serba ringkas cara-caranya.

1. Taip keyword kita itu dalam search engine.
Pilih mana-mana web yang kita fikir sesuai (tak semestinya yang no.1).
Untuk melihat kod HTML web ini, tekan CTRL+U.
Jadi, ambil saja maklumat yang ada dan gunakan dalam blog kita. Jika rasa tidak tepat atau tidak mencukupi, kita boleh lakukan kaedah yang sama pada web-web yang lain sehingga kita rasa puas hati dengan gabungan maklumat-maklumat yang baru. Tetapi PASTIKAN ianya dikayakan dengan keyword niche kita.

Saya rasa cukup dulu untuk bab ini. Nantikan sambungannya pada posting yang akan datang. Bila saya pree, saya akan update.

Niche, saingan dan permintaan

Saya harap belum terlambat untuk saya ucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri dan Maaf Zahir dan Batin. Pada posting kali ini saya nak story sket pasal memilih topik yang niche dan mencari keyword yang kurang saingan tetapi mempunyai permintaan dalam search engine. Saya umpamakan seolah-olah kita mahu memulakan suatu perniagaan. Terlebih dahulu mesti kita perlu tahu apakah produk yang kita mahu jual. Kita boleh jual barangan yang kurang persaingan daripada kedai-kedai di sekitar kita tetapi hari-hari orang mahukannya. Dalam 10 kedai mungkin 3 (termasuk kedai kita) yang menjualnya.

Dengan cara ini, kita tidak perlu bersusah payah dan bertungkus lumus mendapatkan pelanggan kerana hari-hari orang mahukannya. Jadi masa kita dapat dijimatkan berkali ganda. Jadi apa yang perlu kita lakukan? Pernah dengar perkataan R&D? Research and Development... Kalo dalam bahasa kebangsaan kita dipanggil Kajian dan Pembangunan. Kalau kilang ada R&D, kita pun kena ada R&D juga untuk meningkatkan pendapatan adsense kita. Cerita banyak tak guna... saya straigh to the poin.

Apa yang selalu saya lakukan :
1. Kita buat sedikit research keyword yang niche. Untuk tujuan itu, boleh gunakan SEOBOOK.
2. Fikirkan 1 keyword yang kita nak jadikan bahan blog. Mungkin kita boleh taip perkara yang kita minat. Sebagai contoh, saya gunakan keyword 'Sunglasses'.
3. Pilih niche yang carian harian dalam search engine lebih 30 carian.
Saya pilih 'Coach Samantha Sunglases' sebagai niche. Ini proses cuba2 dan try an error. Kerana saya sendiri tidak tahu samada keyword tu ada berapa saingan dalam search engine.

4. Jadi, untuk mengetahui keyword tu ada berapa pesaing... kita cuma taip balik keyword tersebut dalam kotak search engine (disyorkan guna Google).
Jadi, saya sudah tahu jumlah pesaing untuk keyword 'Coach Samantha Sunglases' adalah 61,700. Maknanya saingan tidak terlalu banyak. Seelok-eloknya kurang 100,000. Kerana apa? Kerana jika jumlah saingan dibahagi jumlah carian bulanan dan menghasikan nilai di bawah 1oo, bermakna keyword tersebut amat-amat sesuai untuk digunakan.

Seperti yang sudah diketahui jumlah pesaing untuk keyword 'Coach Samantha Sunglases' adalah 61,700.
Juga kita telah mengetahui jumlah carian harian untuk keyword tersebut adalah 63. Jadi, carian bulanan adalah : 63 x 30(hari) = 1890

Maka : pesaing/carian bulanan : 61700/1890 = 33

Jadi keyword 'Coach Samantha Sunglases' amat sesuai untuk digunakan kerana nilainya di bawah 100.

Semakin kecil nilai, semakin besar peluang blog kita akan tersenarai dalam search engine. Dan mungkin blog kita itu akan menduduki tempat terbaik dalam ranking, mungkin no 1 dalam masa yang terdekat.

Ok, kita pergi ke step seterusnya pula. Ini berkenaan nilai keyword tersebut dibida oleh pengiklan dalam Adwords.

5. Pergi ke Adwords Keyword Tool.
Kita isikan keyword yang dipilih tadi. Kemudian isikan kotak capcha image dan klik Get Keyword Idea seperti gambar di bawah.
Pada ruangan Choose columns to display, pilih Ads Position dan Avg. CPC seperti dalam gambar di bawah. (Boleh klik utk besarkan gambar)
Tukarkan matawang dalam USD dan masukkan nilai maksima 100 seperti gambar di bawah.
Jadi nilai untuk keyword 'Coach Samantha Sunglases' adalah USD2.41. Kira ok la tu daripada hanya beberapa sen. Jika Google Adsense nak kasi 10% per klik pun, saya masih boleh dapat 24sen. Hehehee...

Untuk tidak membuang masa lagi kita gunakan keyword tersebut sebagai alamat url blog kita tu. Jangan tunggu lama-lama nanti lama-lama nanti dikebas orang... Macam biasa, kita gunakan Blogger.com sebagai hosting kita. maklumlah mender pree.
Jangan lupa masukkan niche keyword tu sebagai tajuk blog dan...
Akhirnya, terhasillah 1 blog yang cukup niche, kurang persaingan, sering dicari oleh pengguna internet seluruh dunia. Inilah blog yang saya buat khas untuk tutorial kali ini...
Ruper blog setelah saya edit.

Jangan lupa update blog anda dengan maklumat yang terkini dan fresh mengenai niche blog anda. Seminggu sekali sudah memadai. Lebih kerap lebih bagus.

Saya harap tutorial ringkas ini dapat membantu mendapatkan idea dan ruang untuk mendapat tempat dalam search engine. Sekaligus dapat meningkatkan pendapatan adsense. Yang penting kita kena berani mencuba dan sentiasa buat kajian demi kajian tentang keywords dan cuba mendapatkan niche yang sesuai mengikut trend terkini. Wasalam...

Read me first

Sila baca posting paling belakang dahulu untuk pemahaman yang jelas.

Post views hit counter

Recent Visitors